Szkła progresywne do pracy przy komputerze

Forum dla użytkowników okularów korekcyjnych i przeciwsłonecznych. Nowości, trendy, opinie.

Moderatorzy: woof, optom2, justyna.zborowska

Szkła progresywne do pracy przy komputerze

Postprzez yupiter Śr, 2 kwi 2008, 17:55

Okulista zakładowy , który wypisuje recepty do refundacji kosztów za okulary do pracy przy komputerze na moją prośbę o wypisanie szkiełprogresywnych poinformował mnie , że okuliści nie zalecają szkieł progresywnych do pracy przy komputerze.
Mam 48 lat i muszę używać osobnych okularów do czytania i do patrzenia w dal. Otrzymałam receptę na szkłą do komputera -3 i -3,5 a do prowadzenia samochodu używam -4,5 i -5.
Proszę o informację oraz wskazanie publikacji potwierdzających lub negujących prawdziwość ww porady lekarskiej
yupiter
Początkujący

Re: Szkła progresywne do pracy przy komputerze

Postprzez woof Śr, 2 kwi 2008, 23:36

Witam,

1.Na rynku dostępne są specjalne soczewki progresywne do pracy w bliży i odległości pośrednich np. HOYALUX TACT.

2. Jeśli mamy moc do dali -4,5 dpt i 5,0 dpt, a założymy okulary o mocach -3,0 i -3,5, to maksymalny zasięg dobrego widzenia skróci się do odległości 0,666....m., wynika to z prostego wzoru f=1/D, gdzie D to jest różnica między mocą do dali a mocą dla szukanej odległości f [w tym przypadku 1,5dpt].

Podsumowując, jeśli ma pan przed sobą monitor w odległości mniejszej niż 66cm, to będzie widział Pan ostro ekran.. ale należy zwrócić uwagę na to, że minimalna odległość dobrego widzenia, zależy od tego jak bardzo oko jest wstanie akomodować. (gdyby podał mi Pan wartość korekcji do bliży to napisze jak to będzie wyglądało w tym przypadku)

Pozdrawiam.
http://www.visioncare.pl - portal dla użytkowników okularów i soczewek kontaktowych
forum.visioncare.pl - forum optyczne
woof
Ekspert

Powrót do Okulary